Geld overhouden op de Franse tolwegen

In Nederland zijn we tolwegen niet gewend. Zodra we over de grens zijn en de Franse snelwegen op rijden, dan kunnen we onze portemonnee opentrekken. ‘Peago’ is overal te lezen. Door heel Frankrijk liggen tolwegen waarvoor de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. De meeste mensen zullen denken ‘ach, dat hoort nu eenmaal bij vakanties’. Dat is natuurlijk ook zo. Toch geven we u een aantal tips om geld in uw portemonnee over te houden op de Franse tolwegen.

De Fransen betalen geen wegenbelasting. Daarom is het zo dat je op veel wegen tol betaalt. In Frankrijk is de exploitatie van de snelwegen in handen van diverse bedrijven. Dit merk je nauwelijks, behalve aan borden langs de weg die je welkom heten of juist een ‘goodbye’ geven. De tarieven komen tot stand door een ingewikkelde rekensom. Deze rekensom is niet zo interessant. Prettig om te weten is wel dat er manieren zijn om deze rekensom zo laag mogelijk te houden.

Snelweg afgaan

Dit kun je bijvoorbeeld doen door op sommige momenten een afslag te nemen en even van de snelweg af te gaan. Daarna ga je meteen weer de Peagé op. Je kun het zien als even in- en uitchecken.

Je moet dus wel ervoor open hebben. Het levert je op enkele trajecten slechts enkele euro’s op. Op je gehele route is dit misschien wel veel meer, dus kan het zeker de moeite waard zijn.

Voorbeeld: wanneer je van Luxemburg naar Avignon rijdt dan betaal je normaal gesproken ongeveer 31,80 euro. Wanneer je op deze route op de juiste afslagen in- en uitcheckt, dan kan je dit 4,20 euro besparen. Niet om een gat in de lucht te springen, maar je kunt er toch een broodje van bestellen bij het benzinestation.

Welke afslagen?

Maar welke afslagen moet ik dan precies nemen, zie ik je al denken. Je kunt deze informatie op sommige websites opzoeken. Er is zelfs een speciale app voor. Voor deze app betaal je 3,99. Volgens de eigenaar van de app heb je dit bedrag er al uit in een rit naar Parijs. Voor meer informatie over vakantielocaties en naastgelegen tolwegen kun je ook deze vakantiewebsite over Frankrijk bekijken.

Reis plannen

Er is ook een andere manier om geld te besparen op Franse tolwegen. Er zijn namelijk grote stukken autoweg waar je geen tol hoeft te betalen. Voorbeelden van gratis snelwegen zijn de A31 vanaf Luxemburg en de A20 bij Limoges. Je hoeft niet atijd voor de autoroute in Frankrijk te kiezen. Je kunt ook de Route National nemen. Deze weg is gratis. Let wel: zorg dat je enige kennis hebt van het wegennet in Frankrijk. Door dit goed te onderzoeken kun je voor minder (tol)kosten op jouw plaats van bestemming komen.

This entry was posted in Jongerenreis. Bookmark the permalink.