Indonesië als vakantieland

Indonesië als vakantieland

De Republiek Indonesië, vaak afgekort tot Indonesië, is een land dat zich in het Zuidoosten van Azië bevindt. Het land omvat maar liefst 17.508 eilanden en dit maakt Indonesië tot de grootste eilandenstaat ter wereld.

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. Verder zijn de steden Medan (op Sumatra), Padang (op Sumatra), Jogjakarta (op Java) en Denpasar (Bali) van grote steden.

We kennen natuurlijk allemaal de heerlijke Indonesische gerechten. De keuken is wereldberoemd. Maar er is meer typisch Indonesisch te bedenken. Dat begint al wanneer je op de luchthaven van Jakarta aankomt. Het is de typische geur van de kreteksigaretten.

De tabak in een kreteksigaret is vermengd met kruidnagel en vaak is het filter ook gezoet. De kreteksigaretten zijn zeer populair in Indonesië, de meeste Indonesiërs roken liever kretek dan gewone westerse merksigaretten. Er zit alleen twee keer zoveel teer en nicotine in de kreteksigaretten dan in normale sigaretten.

De duurste koffie ter wereld komt uit Indonesië. De koffie is vernoemd naar de Luwak, een kat die s ’nachts de koffieplantages van Sumatra afstruint op zoek naar de beste en rijpste kersen. De civetkat kan de bonen echter niet verteren en poept deze uit. De koffiebonen worden daarna verzameld door te wroeten in de uitwerpselen! Doordat de bonen door het spijsverteringskanaal van de kat zijn gegaan heeft de koffie geen nasmaak, wat uniek is. Omdat er jaarlijks maar 500 kilo van wordt verzameld is deze koffie behoorlijk exclusief. In Nederland kan je de koffie kopen in verschillende koffiespeciaalzaken.

Vervoer naar Indonesië

Garuda, KLM, Lufthansa en Singapore Airlines bieden directe vluchten aan naar Indonesië. Een belangrijk onderdeel van de reis naar Indonesië is het afsluiten van een reisverzekering bij de geboekte vlucht. Dit is handig wanneer het om een annulering van de reis gaat of wanneer je in Indonesië te maken krijgt met medische kosten. Ook kun je een beroep doen op deze verzekering wanneer je in Indonesië jouw camera verliest.

Vervoer in Indonesië

In Indonesië kun je via binnenlandse vluchten tussen de verschillende eilanden reizen. Deze vluchten worden verzorgd door Garuda International Airlines en haar dochter Merpati Nusantara Airlines.

In de stad kun je ook een van de bekende becaks nemen, de traditionele fiets-taxi’s van Indonesië. Het zijn vaak kleurrijke voertuigjes met druk beschilderde wagentjes.

Alleen op de eilanden Java en Sumatra kun je de trein pakken. Je moet er rekening mee houden dat het reizen met de trein heel anders is als in ons land. Dit alleen al vanwege het tempo. Wil je hierop niet wachten, dan neem je de (auto)bus. Overigens mis je dan wel een unieke ervaring.

Van oudsher speelt het vervoer via het water een belangrijke rol van betekenis in Indonesië. Dit is logisch, want het gaat om een eilandenstaat van meer dan 17 duizend eilanden. In sommige gevallen is het wegennet ontoereikend of zelfs afwezig. Je kunt dan reizen per boot.

Prijzen

Het prijsniveau ligt lager dan in Nederland. Het land kent aardig wat inwoners die onder de armoedegrens leven. Veiligheid Indonesiërs staan bekend om hun extreme vriendelijkheid. Toch moet je rekening houden met het onverwachte. In de grote steden opereren bende’s van zakkenrollers. Wanneer je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt, is er niets aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan een speciale portemonnee, die je op het lichaam kunt dragen.

Bevolking en cultuur

Respect is in de Indonesische cultuur heel belangrijk. De juiste manier van uiten en daarbij zoveel mogelijk de emoties onder controle houden wordt gewaardeerd. Dit kan voor toeristen vragen om even om te schakelen. Zolang je respect toont, zal je zelf ook gerespecteerd worden.

De geschiedenis van Indonesië gaat ver terug. Dans vormt een belangrijk onderdeel van de geschiedenis én van de hedendaagse cultuur. Bekend is de Wayang-dans. Deze dans, afkomstig van het eiland Java, wordt door meisjes en vrouwen uitgevoerd met veel sierlijke bewegingen.

De volkssport van Indonesië is het badminton. De sport heeft dezelfde status voor de inwoners van Indonesië als dat het voetbal voor ons heeft. De oorsprong is te vinden in de successen die geboekt werden door Indonesië in deze sport vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw. Daarvoor waren het veelal de Britten die successen boekten in deze sport. Samen met China, Maleisië en Zuid-Korea horen de Indonesische badmintonners tot de wereldtop.

Pencak Silat is de traditionele vechtsport van Indonesië en kent daar nog altijd vele miljoenen beoefenaars. Deze sierlijke vechtkunst kent veel stijlen. Bekend zijn de scholen waar de vechtsport geleerd wordt op Java en Sumatra. De basis van de vechtsport is het zichzelf verdedigen met het eigen lichaam. Men kan een beroep doen op elleboog, knie, voet of vuist. Daarnaast kan men beschikken over wapens als het mes, de stok, de zeis en het zwaard.

Flora en Fauna

In Indonesië vind je een grote diversiteit aan planten- en dierensoorten. Er zijn talloze vogelsoorten zoals kaketoes, papegaaien, lori’s, paradijsvogels, prieelvogels, kasuarissen, ijsvogels en neushoornvogels. Op het eiland Nieuw-Guinea op grondgebied van Indonesië werden in januari 2006 door wetenschappers onbekende diersoorten ontdekt. Er werd een tiental onbekende kikkersoorten, boomkanogoeroes en vlinders gevonden.

Medische informatie

Afhankelijk van het reisdoel kan een Indonesië-reis het nodige van je vergen. Maak je een reis waarbij je veel beweegt, zorg er dan voor dat je in conditie bent.

Los van het wel of niet veel bewegen is het goed oppassen met het oplopen van schaaf- en snijwonden. Deze helen langzamer door de warmte en de vochtigheid. Het risico op infectiegevaar bestaat.

Het klinkt misschien kinderachtig, maar was je handen voordat je iets gaat eten. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. In ieder geval is het meerdere keren per dag wassen van de handen een goed idee. Mocht je toch wat overkomen, wees dan gerust dat er goede dokterspraktijken te vinden zijn in Jakarta en op Bali. Vaak beschikken de ziekenhuizen zelfs over een team van internationale artsen.

Inentingen

Boek je een reis naar Indonesië, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Van te voren kun je informatie inwinnen bij je huisarts of bij de GGD in jouw woonplaats. Dit soort informatie is vaak niet echt te vinden in reisgidsen. Hierin lees je wat voor betaalmogelijkheden er zijn, welke talen gesproken worden en andere toeristische- en geografische informatie.

Taal

De officiële taal van de Republiek Indonesië is Bahasa Indonesia. De taal wordt door veel inwoners als tweede taal gebruikt, omdat men voornamelijk communiceert in het lokale dialect. Slechts zeven procent van de inwoners van Indonesië gebruikt de taal als moedertaal.

De hoeveelheid dialecten en talen is enorm. Op Celebes, Papua en de meeste kleine eilanden is de diversiteit het grootst. Dit is anders op Bali en Java, waar de diversiteit veel kleiner is. Overigens is Indonesië geen koploper in het aantal talen in de regio. Dat is Papoea-Nieuw-Guinea.

Woorden

Selamat Pagi – Goedemorgen

Selamat Siang – Goedemiddag

Selamat Malam – Goedenavond

Terima Kasih – Dank je

Kembali of Sama-Sama – Geen dank

Apa Kabar? – Hoe gaat het?

Saya Tidak Menggerti – Ik begrijp het niet