Is het dorpje Arucas op Gran Canaria de moeite waard?

Is het dorpje Arucas op Gran Canaria de moeite waard?

Gran Canaria is een eiland in Spanje en gelegen in de Canarische Eilanden. Het is het op twee na grootste Canarische Eiland met een oppervlakte van 1.560 km².

De hoofdstad is Las Palmas de Gran Canaria. Het eiland heeft ongeveer 850.000 inwoners. Een vakantie naar Gran Canaria wordt vaak geboekt. Het is een zeer populair en toeristisch eiland.

Het heeft ook een aantal mooie stranden, zoals Maspalomas, Playa del Ingles, Las Canteras en Anfi del Mar. Daarnaast zijn er veel mooie plekken om te wandelen en te klimmen.

In het noorden van het eiland ligt het Nationaal Park van Gran Canaria. Dit is een van de mooiste natuurgebieden van Spanje. Hier kun je prachtige wandelingen maken door de bossen en over de bergen.

Gran Canaria is een heerlijk eiland om te bezoeken. Je kunt hier genieten van de zon, het strand, de natuur en de gastvrije mensen. Sowieso is een vakantie naar Spanje altijd een goed idee!

Het kleine dorpje Arucas

Arucas is een klein dorpje met een prachtig centrum in het Noorden op een afstand van 12 km van Las Palmas. Het ligt op een hoogte van 250m en telt ongeveer 34 000 inwoners.

Het kenmerkende van dit dorpje is de enorme kathedraal. Arucas ligt te midden van uitgestrekte bananen en suikerriet plantages, waarvan Arucas historisch gezien van afhankelijk is.

Er staan een paar mooie drakenbloedbomen. Aan de voorkant van het park aan de Plaza de la Constición staat een indrukwekkend monument voor Doramas de Guanchenleider.

Gemeentehuis van Aracus

Vlakbij het park bevindt zich ook het mooie gemeentehuis. Een roze gebouw van 2 verdiepingen met een centrale binnenplaats.

Interessant is ook het monument voor de arbeider. Het is opgericht ter ere van de steenhouwers van de stad.

Niet alleen hebben ze de stenen van de kathedraal geleverd, maar ze hebben ook bijgedragen aan de bouw van de beroemde boulevard van Havanna in Cuba.

De grijs blauwe steen is van goede kwaliteit waardoor het op meerdere plaatsen in de wereld opduikt, zoals in Bolivia en Texas.

Op de weg naar Bañaderos, ongeveer één kilometer van het centrum van Arucas ligt de Tuin van de Markiezin, ook wel de Jardín de la Marquesa genoemd.

Rondom een romantisch paleisje ligt een weelderige tuin met (sub)tropische planten die meer dan een eeuw geleden gecreëerd is door de Markies van Arucas.

San Juan Bautista kathedraal

De San Juan Bautista kathedraal is gemaakt van blauwgrijze vulkaansteen in neogotische bouwstijl.

De Catalaanse architect Juan Vega March was een leerling van Gaudi. De bouw van de kerk begon in 1909 en opende zijn deuren in 1917, maar het duurde nog tot de jaren 70 voordat de kathedraal echt afgebouwd was.

In de kerk bevinden zich een aantal oude kunstwerken zoals een Maria met kind van Cristóbal Hermández de Quitana. Naast het altaar staat een mooi Christus beeld van de plaatselijke kunstenaar Manalo Ramos González.

In de hoofdstraat van Arucas vind je een lange rij huizen in de koloniale stijl. Veel huizen hebben prachtige kleuren en mooie balkons. De straat komt uit bij de kathedraal.

Park van Arucas

De distilleerderij en het rum museum vind je aan de weg die vanuit het centrum richting Firgas en Moya gaat. De schoorsteen is van verre al zichtbaar.

In de distilleerderij worden meerdere soorten rum en likeuren gemaakt. In het rum museum kan je de rum ook proeven. Het dorpje Guanchen op Arehucas werd in 1479 verwoest door de veroveraar Juan Rejón.; Het dorp werd in 1480 opnieuw gebouwd.