CO2 besparen met duurzaam webdesign, kan dat?

CO2 besparen met duurzaam webdesign, kan dat?

Dat kan zeker! Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een duurzame strategie te voeren. Hierbij staat minder CO2-uitstoot vaak centraal, waarbij er op allerlei verschillende manier energie wordt bespaard. Deze besparingen kunnen worden gezocht in bijvoorbeeld het productieproces van een bedrijf, maar ook kun je CO2-uitstoot minderen door te kiezen voor duurzaam webdesign. Hoe dit precies werkt? Wij leggen je dat hieronder uit!

Slimme navigatie

Stroomverbruik zorgt voor CO2-uitstoot. Dit betekent dus dat als een bezoeker lang op je website actief is, dat er hiervoor veel CO2-uitstoot plaatsvindt. Een lang bezoek kan inhouden dat een bezoeker veel tijd kwijt is op je website om datgene te doen wat hij van plan is. Slimme navigatie kan ervoor zorgen dat een bezoeker snel zijn doel kan bereiken, waardoor er zo min mogelijk CO2-uitstoot plaatsvindt. Slimme navigatie wordt overigens ook nog eens beloond door Google, die jouw website hoger zal plaatsen in de ranking. Dat is dus een win-win situatie!

Minder dataopslag

Datacenters verbruiken heel veel stroom, veel stroomverbruik zorgt weer voor veel CO2-uitstoot. In de datacenters wordt data opgeslagen, veelal afkomstig van websites van bedrijven. Deze websites bestaan onder andere uit teksten, foto’s en filmpjes. Hoe meer data erop je website staat, hoe meer CO2-uitstoot er dus plaatsvindt voor jouw website. Een duurzaam webdesign bureau kijkt kritisch naar alles wat er op jouw website staat. Zijn de gebruikte foto’s allemaal wel echt nodig? Zijn de filmpjes die er op de website wel functioneel? Staan er veel pagina’s op je website die eigenlijk nooit worden bezocht? Door kritisch op te schonen, kun je de hoeveelheid data aanzienlijk verminderen. Minder data betekent minder CO2-uitstoot en dat is precies waar duurzaam webdesign voor staat!

Prima investering

Bezoekers van je website zullen het tegenwoordig waarderen dat je gekozen hebt voor duurzaam webdesign. Je kunt dit natuurlijk ook communiceren op je website, je zult verbaasd zijn hoeveel bezoekers je hiervoor zullen complimenteren. Verkoop je groene producten? Dan sluit duurzaam webdesign natuurlijk helemaal goed aan bij je bedrijfsvoering. Heb je duurzaamheid opgenomen in de strategie van je bedrijf? Dan is een duurzame website iets concreets, waarmee je aan kunt tonen dat het bij jouw bedrijf niet alleen maar bij woorden blijft, maar dat je ook in de praktijk echt over bent gegaan tot duurzame stappen. Kies jij ook voor duurzaam webdesign?