Het Boheemse Woud in Tsjechië

Het Boheemse Woud in Tsjechië

In het zuidwesten vormt de bergkam van het Boheemse Woud de grens met Duitsland en Oostenrijk. Hier begint het ongerepte berggebied van het nationale park Sumava.

Het Boheemse Woud is het machtigste gebergte van dit land met enorme omvangrijke naaldwouden gecombineerd met natuurlijke gletsjermeren, moerassen en rivieren. Het strekt zich uit van West tot Zuid Bohemen. De romantische ongerepte bosgebieden zorgen zowel in de zomer als in de winter voor een geslaagde vakantie.

Zelezna Ruda

In het midden van het Boheemse woud ligt de stad Zelezna Ruda. Het is de meest bezochte stad van het Boheemse Woud. Als we in de geschiedenis reiken van deze stad, kunnen we vaststellen, dat dit een mijnwerkersstad was waar ijzererts werd gewonnen. Vandaar ook de naam van de stad, die IJzererts betekent. Na de val van de mijnwerken was de eerste glasmakerij geopend in deze stad, in 1676. Het belangrijkste monumentale bouwwerk in Zelezna Ruda is de kerk van Marie Pomocnice, gebouwd in barokstijl, in de vorm van een zeshoekige ster. In het interieur van deze kerk bevinden zich grafstenen van een omvangrijke Duitse familie, die de eerste glasmakerij hebben opgezet. Ook kunt u een museum bezoeken, die het meest gericht is op glaswerk uit de vorige eeuwen.

Berg Spicak

Ten westen van Zelezna Ruda met de berg Spicak op 1200 m kenmerkt het gebied zich door de historisch interessante plaats Klatovy. Vroeger was dit een handelsstop voor reizigers, en later werd deze stad door de katholieken overgenomen. De historische kern van de stad heeft zijn gotische geschiedenis behouden, en nog steeds is deze stad een van de belangrijke steden die laat zien hoe men leefde in de Middeleeuwen. Nog in de 15e eeuw werd de bouw overheerst door houtwerk. In de binnenstad zijn sommige huize van binnen authentiek gebleven, maar de voorgevel veranderde constant.

De gotische vesting om de stad stamt uit de tijd toen de stad werd gebouwd, en in het heden zijn de best bewaarde stukken muur te vinden in het oosten van de stad. Een zeer belangrijk bouwwerk is de Jezuïetkerk die stamt uit het vroege baroktijdperk. Het interieur van de kerk is dan ook ingericht naar de barokstijl en onder de kerk in de kelder bevinden zich gemummificeerde lichamen van de leden van de Jezuïeten. Andere mooie bezienswaardigheden zijn het stadshuis, de Zwarte toren, het klooster De Geboorte van Maria, de Witte Toren, en nog veel meer.

Svihov

Andere plaatsen, die een bezoekje waard zijn, zijn Domazlice en de kastelen in Luzany, Svihov, Blatna, Horazdovice en de burchten Rabi en Velhartice. Er zijn vele skiliften, de belangrijkste zijn het skicentrum in Zelezna Ruda-Spicak en Hojsova Straz. Deze omgeving is ook uitstekend geschikt voor langlaufen.

Ten oosten van Zelezna Ruda zijn de belangrijkste wintersportcentra in Kasperske Hory, Churanov en Stachy op een hoogte van 1100 m. In deze omgeving vindt u ook de historisch interessante plaatsen Susice, Vimperk, Prachatice en de burcht Kasperk.

Antygl

Aan het einde van het berggebied van Sumava ligt het bekende in de Moldau aangelegde Lipno-stuwmeer (zie hiervoor Zuid Bohemen, gebied nr. 6). Niet alleen de steden zijn het in dit gebied waard om te bekijken, maar de ongerepte natuur zorgt ook voor een onvergetelijke tijd. Als u bijvoorbeeld ten oosten van Zelezna Ruda loopt, kunt u genieten van de schone lucht, die gepaard gaat met een romantische zonsondergang in de mistige moerasgebieden. De zingende beekjes en rivieren in schilderachtige dalletjes trekken veel dieren aan, en daarom kunt u ook van de levende organismen in dit gebied genieten. Soms komt u in een oneindig groot bos een klein hutje tegen van een kluizenaar, en door het schemerige licht in de bossen voelt u zich dan net als Sneeuwwitje in het bos. Als u een romantische sprookjesvakantie wilt, is dit gegarandeerd een gebied precies voor u.