Werken in de wereld van een kwekerij

Werken in de wereld van een kwekerij

Bij een kwekerij worden planten en bloemen gekweekt die vervolgens naar groothandelaren, tuincentra en particulieren gaan voor de verkoop. Wanneer een kweker hard werkt zal dit resulteren in een breed scala aan prachtige en gezonde planten en bloemen. Hieronder zullen we je meenemen hoe het is om te werken in de wereld van een kwekerij.

Werken in een kwekerij

Werken bij een kwekerij kan best uitdagend zijn, maar het is ook een zeer lonende taak. Deze baan vereist wel een grote fysieke inspanning, waarbij uithoudingsvermogen en aandacht voor detail ook zeer belangrijke aspecten zijn. Er zijn een paar taken die je uitvoert wanneer je werkt bij een kwekerij. Eén van de belangrijkste taken van kwekers is het zaaien en verzorgen van planten en bloemen. Dit houdt in dat de zaden worden geplant, de groei van de plant wordt bewaakt, de plant genoeg besproeit wordt en dat de temperatuur en vochtigheid geregeld blijft. Verder moet je als kweker ook verzamelen en sorteren. Wanneer de planten en bloemen groeien, worden ze verzameld en gesorteerd. Dit wordt gedaan op basis van grootte, soort en kwaliteit. Dit vereist een goed oog voor detail en aardig wat tijd. Als laatst heb je het verpakken en transporten van de bloemen en planten. Dit omvat het labelen van planten, het verpakken ervan in dozen en het regelen van het transport naar de klant.

De uitdagingen van werken in een kwekerij

Het klinkt misschien allemaal heel erg leuk, maar werken in de kwekerij kan ontzettend vermoeiend en uitdagend zijn, aangezien je lange uren maakt en het vrij zwaar werk is. Ook zit je met de seizoensgebondenheid van de branche. Meestal is er in het voorjaar en in de zomer namelijk meer vraag naar planten en bloemen, wat resulteert in kwekers die meer uren moeten maken om aan deze vraag te kunnen voldoen. In de winter is het juist weer het tegenovergestelde omdat er dan weer minder vraag is.

Werken in een kwekerij is een ontzettend leuke baan, maar vereist wel aanzienlijke inspanning en toewijding. Van het zaaien en verzorgen, naar het verzamelen en sorteren en uiteindelijk het verpakken en transporteren van de planten en bloemen naar de desbetreffende klant. Houdt er wel rekening mee dat, zeker in de zomer en het voorjaar, je als kweker veel uren maakt aangezien de vraag dan een stuk groter is dan vergelijken met de herfst en winter.