Edinburgh en Schotland

Edinburgh en Schotland

De groene omgeving van Edinburgh

Bent u zowel een natuurliefhebber en houdt u ervan om steden te bezoeken? Dan is Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, de ideale uitvalsbasis voor een vakantie. Bij Edinburgh ligt namelijk Arthur’s Seat, een heuvel van 250 meter hoogte, vanwaar u schitterend uitzicht hebt op Edinburgh en omgeving. De groene heuvel ligt in het verlengde van Holyrood Park (bekend van het Palace of Holyroodhouse, welke het eindpunt vormt van de bekende Royal Mile die de Schotse hoofdstad doorkruist van het Edinburgh Castle, het kasteel van de hoofdstad). Op deze Arthur’s Seat kunt u tijdens uw stedentrip Edinburgh mooie wandelingen maken naar de top van de heuvel, welke vroeger een vulkaan is geweest. Via de andere zijde kunt u bijvoorbeeld afdalen naar het leuke dorpje Duddingston. Verder treft u een aantal grote, groene parken in de hoofdstad en kunt u eenvoudig tours boeken waarmee u de Schotse Highlands en zijn bezienswaardigheden zult bezoeken.

Excursies in Schotland

Als natuurliefhebber mag uiteraard een bezoek aan de Schotse Hooglanden niet ontbreken. Door de centrale ligging van Edinburgh kunt u makkelijk een dagtocht organiseren vanuit de stad en een excursie maken naar bijvoorbeeld het meer van Loch Ness. Ervaar onderweg de prachtige bergen, de Schotse meren en de rustgevende natuur van de Schotse Hooglanden. Het dorpje Glencoe mag hierbij niet ontbreken, gelegen in een diepe vallei omgeven door ruwe bergpieken; misschien wel het meest fotogenieke plekje tijdens uw vakantie in Schotland. Breng verder een bezoek aan een van de vele kastelen zoals Stirling Castle, niet ver weg van het grootste meer van Schotland, namelijk Loch Lomond. Minder een wandelaar en toch genieten van de prachtige natuur? Neem dan de Zweinsteinexpress, oftewel de Jacobite stoomtrein die een wonderschone treinreis maakt door de Hooglanden.

Natuur in Edinburgh

Behalve het eerdergenoemde Holyrood Park heeft Edinburgh nog meer grote parken. De belangrijkste zijn de Princes Street Gardens, een park dat precies ligt tussen de twee wijken Old Town (waar de meeste Edinburgh bezienswaardigheden liggen) en de wijk New Town (een wijk met mooie Gregoriaanse gebouwen en de belangrijkste winkelstraten). De Princes Street Gardens worden opgesplitst door een heuvel, The Mound, waar u bovenop de top de National Gallery ziet als bezienswaardigheid. Verder treft u hier de Floral Clock en het Sir Walter Scott Monument aan. Een andere bezienswaardigheid in Edinburgh is Calton Hill, wederom een vulkanische heuvel bij de stad met o.a. Het Nelson monument en het onvoltooide nationale monument. Bezoek verder de Royal Botanic Garden, de mooie koninklijke botanische tuinen van Edinburgh. Deze tuinen kunt u gratis bezoeken en staan bekend om de vele medicinale planten die u in de tuinen kunt vinden. Tot slot kunt u een bezoek brengen aan Dean Village, oorspronkelijk een zelfstandig dorpje, maar langzaam is de hoofdstad tegen Dean Village aangegroeid. In Dean Village kunt u beginnen met een prachtige wandeling of fietstocht langs de rivier ‘The Water of Leith’. Een route van bijna 20 kilometer ligt er tussen de havenplaats Leith en Balerno waar u zeker even tot rust zult komen tijdens uw stedentrip Edinburgh.