Hoe een cryobehandeling kan helpen bij natuurlijke pijnverlichting

Hoe een cryobehandeling kan helpen bij natuurlijke pijnverlichting

Cryotherapie is een medische behandeling waarbij ze gebruikmaken van extreme kou. Je gaat een aantal minuten in een extreem koude cabine staan. Meestal is deze rond de -110 graden Celsius. De temperatuur van je bloed stijgt hierdoor enorm, wat voordelen kan opleveren voor de gezondheid. Ook is de cabine erg rijk aan zuurstof, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed horen zal zijn. Deze behandeling wordt meestal toegepast bij beschadigd weefsel. De kou kan zorgen voor verbetering bij ontstekingen en pijn. Het kan ook ingezet worden bij vele andere klachten en voor natuurlijke pijnverlichting. Hieronder zullen we een aantal overige voordelen van cryotherapie benoemen.

Betere doorbloeding

De behandeling zorgt ervoor dat de doorbloeding in je lichaam gestimuleerd wordt. Bloedvaten die (deels) verstopt waren kunnen hierdoor weer opengaan. Dit kan helpen tegen bepaalde klachten, zoals hele koude handen of voeten. Ook kan het helpen als je vaak weinig energie hebt.

Werking bij cellulitis

Ook krijg je door cryotherapie een strakkere huid. Afvalstoffen worden door de kou beter afgevoerd. Je lichaam zal meestal ook meer collageen aanmaken. Door de kou krijg je dus een betere huid en het kan flink helpen bij oneffenheden en putjes.

Spierpijn en brandwonden

De behandeling is ontstekingsremmend. Hierdoor kan cryotherapie soms helpen bij chronische spierpijn. De pijn kan hiermee worden verminderd. Ook zorgt de kou ervoor dat je minder stijfheid voelt op bepaalde plekken. Ook bij brandwonden kan de therapie goed werken. De kou kan zorgen voor minder jeuk, pijn en klachten. Daarnaast is het ook goed voor de huid en het herstel.

Overige klachten

Hiernaast zijn er nog veel meer klachten waarbij cryotherapie een verschil kan maken. Het meest voorkomende effect is bijvoorbeeld betere, diepere slaap. Als je slecht in slaap kunt komen dan de kou dus ook een positief effect geven. Ook bij stress, depressie en andere mentale klachten kan er voor verlichting worden gezorgd. Weinig energie of voel je je opgebrand? Cryotherapie zorgt voor een boost aan endorfine en serotonine. Hierdoor voel je je een stuk meer ontspannen en opgewekt.

Cryotherapie kan dus helpen bij allerlei soorten klachten en medische problemen. Voor veel mensen is het een erg positieve ervaring. Heb je problemen met je bloeddruk, heb je een pacemaker of doe je aan dialyse? Dan is deze therapie misschien niet geschikt voor jou. Vraag desnoods even aan een dokter of je lichaam het aankan.