Landbrug tussen Noordwest Europa en Scandinavie

Landbrug tussen Noordwest Europa en Scandinavie

Bij Denemarken denk je niet direct aan een verzameling (schier)eilanden. Toch is dat wel zo. Het grootste eiland is Jylland (Jutland) dat een landverbinding heeft met Europa en meer in het bijzonder met de zuiderburen Duitsland. Via diverse bruggen zijn er binnenlandse verbindingen tussen de eilanden Fyn (Funen), Sjælland (Seeland), Møn, Falster en Lolland.

De bekendste brug van Denemarken is de op 1 juli 2000 geopende verbinding (Öresundbrug) met Zweden waardoor je snel en eenvoudig van Kopenhagen naar Malmö reist. De brug begint als tunnel (4 kilometer) en gaat via een kunstmatig aangelegd eiland over in een 8 kilometer lange brug die de twee landen verbindt.

Denemarken is een bijzonder land dat tot Scandinavië behoort maar ook een sterke binding heeft met Noordwest-Europa. Die binding zie je terug in het landschap maar ook in de architectuur van bijvoorbeeld hoofdstad Kopenhagen. Deze sfeervolle stad doet sterk denken aan steden als Amsterdam en Antwerpen. De Scandinavische invloed zie je sterk terug in de vriendelijke, soms wat stug ogende, maar vaak zeer gemoedelijke sfeer die in Denemarken heerst.

Denemarken, onontdekt Hollands landschap

Geniet van de natuur door een bezoek te brengen aan natuurgebieden zoals het reservaat Tipperne waar veel (waad)vogels voorkomen of het Vest Stadil Fjord met tienduizenden eenden en ganzen. De vele kustgebieden bieden goede mogelijkheden voor watersporters. Met name windsurfen is een populaire bezigheid.

Denemarken is een heerlijk vakantieland dat dichtbij Nederland en België ligt maar vanwege de natuurlijke trek van de mens naar het zuiden te snel wordt overgeslagen. Uniek door haar waterrijke ligging aangevuld met prachtige waddengebieden, duinen en bossen is Denemarken een absolute aanrader voor de liefhebber van het Nederlandse landschap die meer wil ontdekken.

Bijzondere attractieparken in Denemarken

Een kinderdroom waar menig volwassen ook nog van uit zijn dak gaat is Legoland. Het attractiepark waar de kleine steentjes tot enorme grootheid zijn gegroeid. Er zijn veel attracties die bovendien zeer divers zijn. Voel de adrenaline in één van de spannende rides, zet je bril op voor een 4-dimensionaal avontuur met prinsessen en ridders in de hoofdrollen of val 8 meter diep van een waterval in een vikingboot.

Spanning en genot van een adembenemend uitzicht tegelijkertijd kun je beleven in de 80 meter hoge Star Flyer in het Tivolipark in Kopenhagen. Dit bruisende amusementspark kan bogen op een lange historie en kan met rust een bruisend centrum van de stad worden genoemd. Naast allerlei attracties voor jong en oud is er een concertzaal, een zoutwater aquarium, een Playstation paviljoen en diverse evenementen zoals de kerstmarkt of Halloween.

Sportief Denemarken ontdekken

Het vlakke soms glooiende en vooral waterrijke landschap van Denemarken biedt ongekende mogelijkheden voor de actieve genieter van natuur. Het schiereiland Jutland (Jylland) is een zeer populair fietsgebied met vele routes die honderden kilometers lang zijn en langs fjorden, rivieren, meertjes, duingebieden, historische bezienswaardigheden, leuke stadjes en gezellige dorpjes leiden.

Naast de vele, prachtige fietsroutes kun je ontspannende paardrijdtochten maken over stranden of door de bossen. Wandeltochten zijn er in alle soorten en maten te maken. Een extreem voorbeeld is de 250 kilometer lange tocht dwars door Jutland tot de Duitse grens. In een kleine dertigtal bossen mag je in je tent overnachten waardoor het ware kampeer- en avontuurgevoel naar boven komt.