Winnen van de winterdip, kan dat?

Winnen van de winterdip, kan dat?

Heb je altijd last van een slecht humeur in de winterperiode? Merk je dat je somber bent in de winter en jezelf in dit seizoen ook vaak lusteloos voelt? Ben je snel vermoeid als de dagen kort zijn? Dan is de kans zeer groot dat je last hebt van de winterdip! Veel mensen hebben hier last van, helaas is het ook iets wat jaarlijks terugkeert. Toch kun je het winnen van de winterdip! Hoe? Hieronder hebben we een paar goede tips voor je!

Waar wordt de winterdip door veroorzaakt?

Het gebrek aan licht is de oorzaak van de winterdip. Doordat in de winterperiode de dagen korter worden, schijnt de zon minder lang ten opzichte van de zomerperiode. Bovendien is de lichtsterkte van de zon ook minder, waardoor de hoeveelheid licht ook nog eens afneemt. Onze biologische klok raakt hierdoor ontregeld, waardoor we bijvoorbeeld last krijgen van somberheid, besluiteloosheid, maar ook minder behoefte hebben aan sociale contacten. Ook zijn er mensen die als gevolg van de winterdip zich minder goed kunnen concentreren, veel meer/minder gaan eten of slaapproblemen krijgen.

Meer licht in de winterperiode

Zorg dat je in huis zoveel mogelijk licht naar binnen haalt in de winterperiode. Dit kan bijvoorbeeld door alle gordijnen open te zetten. Hiermee haal je zoveel mogelijk lichtstralen naar binnen, waardoor je het licht wat er is in de winter, in ieder geval tot je te kunt nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een speciale lamp aan te schaffen, waarmee je een lichtbehandeling kunt ondergaan. Deze behandeling kun je gewoon thuis doen en duurt ongeveer een kwartiertje. Je zult na een week al verbetering merken!

Meer bewegen in de buitenlucht

Blijf jaarrond in beweging! Het is belangrijk om ook in de winterperiode actief te blijven. Als je beweegt, maakt je lichaam endorfine aan, dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Hoe meer je lichaam hiervan aan maakt, hoe gelukkiger je dus wordt. Je kunt ervoor kiezen om te gaan joggen, wandelen, maar ook om te gaan fietsen. In de winterperiode is het heerlijk om lange fietstochten te maken. Je kunt vooraf een route uitstippelen en onderweg lekker gaan picknicken. Schaf online een paar goede fietstassen aan en je kunt er heerlijk op uittrekken. Met deze tips ga jij het winnen van de winterdip, gegarandeerd!